Webdesign door Ontwerpbureau Twisted Stranger

Wij maken gebruik van cookies

Via onze website wordt een cookie geplaatst van het Amerikaanse bedrijf Google, als deel van de “Analytics”-dienst. Wij gebruiken deze dienst om bij te houden en rapportages te krijgen over hoe bezoekers de website gebruiken. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Wij hebben hier geen invloed op. Wij hebben Google niet toegestaan de verkregen analytics informatie te gebruiken voor andere Google diensten.

 
 
0%
SLUIT SCHERM
 

DARMSPOELEN

 

Als uw kind last heeft van obstipatie (verstopping), hardnekkig ontlastingsverlies of beide kan het zijn dat de behandelend arts besluit dat darmspoelen nodig is. Ook een aangeboren afwijking aan de darmen (zoals de ziekte van Hirschsprung) of een darmoperatie kan een reden zijn tot darmspoelen.

Goede instructie is belangrijk

Darmspoelen is een manier om op een andere wijze ontlasting te produceren. In veel gevallen kan dit ook thuis gebeuren. Vaak komt het voor dat er vanuit het ziekenhuis een begin wordt gemaakt met bijvoorbeeld instructie of een eerste spoeling, maar dat KinderThuisZorg voor het vervolg en de nazorg wordt ingeschakeld, zodra uw kind naar huis gaat. 
 

 

‘Mijn kind is een kanjer’

Reinate van Vliet is getrouwd met Hendri en is moeder van drie prachtige dochters Brigitte, Marylinn en Charlene. Brigitte heeft al sinds haar geboorte last van een ernstige vorm van obstipatie en krijgt daarvoor kortdurende zorg van KinderThuisZorg. 

U zult wel denken “obstipatie”, dat hebben zoveel kinderen. Dat is zeker zo, maar ik hoop voor niemand dat hun kind het zo heeft als mijn dochter. Vele jaren heeft zij veel verschillende laxeermiddelen gekregen. Op een gegeven moment moest ze bijna tien zakjes laxeermiddel per dag innemen wat een vreselijke strijd is geworden.

Brigitte werd opgenomen in het ziekenhuis omdat ze 19 dagen geen ontlasting heeft gehad. In het ziekenhuis hebben ze geprobeerd haar darmen leeg te maken, maar dat lukte niet zoals verwacht. Vele hoogopgaande klysma`s, stoma’s en methoden zijn er geprobeerd. De ene na de andere ziekenhuisopname volgde. Helaas geen resultaat. Wanneer wij dan thuiskwamen namen Hendri en ik de taak van de verpleegkundigen over en gingen wij bij haar spoelen. Uiteindelijk kreeg Brigitte een jejunemsonde waardoor wij als ouders twee keer daags moesten spoelen. Deze tijd is voor mijn dochter heel zwaar geweest want ze schaamde zich voor haar sonde en kreeg vaak buikpijn tijdens het inbrengen van de vloeistof. Brigitte raakte het vertrouwen in ons als ouders op deze manier helemaal kwijt, want waar kon zij dan nog troost en geborgenheid vinden? Ik werd haar verpleegster en dat heeft mij en Hendri erg geraakt. 

Helaas heeft ook deze methode niet gewerkt zoals verwacht. Dus kreeg Brigitte een malone stoma. Door deze stoma wordt zij dagelijks gespoeld. Omdat ik zelf in de zorg werk dacht ik: 'Dat is makkelijk dat doen we zelf.' Maar elke avond was het wéér een strijd. Zodra Hendri of ik haar naam noemde, dook ze weg achter stoelen of banken en huilde ze erg. De angst was in haar ogen te zien. Het spoelen deed haar toen nog veel pijn, gelukkig is dat nu minder. Wij wilden Brigitte’s ouders blijven en niet haar verpleegkundige worden. Dit hebben we in het ziekenhuis ter sprake gebracht. Vanuit het ziekenhuis hebben ze voor ons thuiszorg geregeld, wat echt fantastisch is! Dagelijks komt er rond 18.30 uur een verpleegkundige om Brigitte’s darmen te spoelen. Ze zijn dan ongeveer een uur bij haar en dan krijgt onze dochter alle aandacht. Op deze manier hebben wij de tijd om Marylinn en Charlene lekker rustig naar bed te brengen zodat ook zij voldoende aandacht krijgen! Wel heeft ze nog veel buikpijn en door haar stoma ondervindt ze nog veel belemmeringen. Dan komt vaak de vraag: “mam, wanneer word ik nu een gewoon meisje”.

 

VERSCHILLENDE METHODES VOOR DARMSPOELEN

Onze verpleegkundigen kennen verschillende methoden om een darmspoeling uit te voeren. Er is een methode om alleen de dikke darm schoon te spoelen. Dit wordt meestal gedaan via een klysma of een hoog opgaand klysma. Dit is een flexibele katheter die in de anus ingebracht wordt, met daaraan een (knijp)zakje of een installatie die het inbrengen van de vloeistof controleert. Het kan ook zijn dat de dunne en dikke darm van uw kind gespoeld dienen te worden. Hiervoor zijn weer andere methoden. Dit kan oraal, via een neus-maagsonde of PEG-katheter (een sonde die met behulp van een kleine chirurgische ingreep door een kleine opening in de buikwand in de maag wordt gebracht), via de anus of een stoma worden gedaan.